Ons onderzoek
Ons onderzoek bestaat uit 3 stappen
Stap 1
Geboorte
namen reeds deel
aan deze stap
Ouders die interesse hebben in het onderzoek kunnen deelnemen in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) te Genk.
Bij de geboorte van uw kind nemen we dan de eerste stap.
Net na de geboorte ontvangt u een toestemmingsformulier en een vragenlijst, waarna wij het navelstrengbloed en de moederkoek (placenta) verzamelen.
Uit de vragenlijst kunnen we leefgewoonten en voedingspatronen halen, alsook uw blootstelling aan omgevingsfactoren. In de moederkoek en het navelstrengbloed kunnen we dan weer kijken naar de bouwstenen (zoals het DNA) van uw kindje.
Twee dagen na de bevalling is er een routinebloedafname bij de moeder. Hierbij verzamelen wij een extra bloedstaal. U hoeft dus niet extra geprikt te worden. De vroedvrouw zal u ook vragen om een urinestaal te verzamelen.
Wanneer uw kleine spruit 3 dagen oud is, komen we even bij u op bezoek. Tijdens dit bezoek zal een van onze opgeleide medewerkers zowel uw bloeddruk als die van uw kindje meten.
Algemene vragen die u kan hebben bij uw deelname
Waarom moet ik een vragenlijst invullen?
Om het onderzoek juist te kunnen interpreteren. Verschillende factoren kunnen namelijk een invloed hebben op de gezondheid. Daarom proberen we deze zo goed mogelijk in kaart te brengen via een vragenlijst.
Hoe worden onze gegevens behandeld?
De onderzoekers verwerken de informatie uit de vragenlijsten, metingen en stalen. De naam van uw kind, uzelf en uw adres worden vervangen door een code. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld conform met de Belgische wetgeving op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
Hoe heb ik baat bij deze studie?
Het verstaan van de invloed van omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap en in het vroege leven op de gezondheid, alsook de achterliggende moleculaire mechanismen zijn essentieel om gerichte preventie en normenbeleid mogelijk te maken dat rekening houdt met een gevoelige periode in het leven. De integratie van blootstellingsgegevens en moleculaire metingen moeten leiden tot een betere voorspelling van de gezondheidsrisico’s in epidemiologische studies.
De resultaten van de studie worden bekend gemaakt op groepsniveau, nl. via een nieuwsbrief die jullie wordt toegezonden, alsook via deze website. Indien er sprake zou zijn van afwijkende resultaten die klinisch interpreteerbaar zijn, bij uzelf of bij uw kind, worden deze door de onderzoekers aan uw huisarts meegedeeld.
Wat als ik niet meer wil deelnemen?
U heeft het recht op elk moment de deelname van uw kind of uzelf stop te zetten. Ook wanneer uw kind aangeeft niet langer deel te willen nemen aan de studie, heeft hij of zij het recht met onmiddellijke ingang zijn deelname stop te zetten. U kunt bovendien aangeven of de reeds verzamelde stalen mogen bewaard worden of dat ze dienen vernietigd te worden.
Doet een bloeddrukmeting bij pasgeboren kinderen geen pijn?
Het antwoord is gelukkig “neen”. Als uw kindje 3 dagen oud is, komt een van onze onderzoeksters bij op bezoek. Wanneer uw kindje slaapt, zal ze een bloeddrukmeter aan het armpje van uw kindje bevestigen. De meting gebeurt terwijl uw kleine spruit in dromenland verkeert. Dit levert voor hem/haar het minste ongemak op.
Ik heb per ongeluk de vragenlijst mee naar huis genomen. Wat nu?
Geen paniek! U kan gerust de vragenlijst op sturen naar ons postadres:
Universiteit Hasselt
Martelarenlaan 42
3500 Hasselt
Ter attentie van: Tim Nawrot
Stap 2
4 tot 6 jaar
namen reeds deel
aan deze stap
We willen in deze stap nagaan hoe het gesteld is met de ontwikkeling van jullie vierjarige spruit.
We bekijken de gezondheid van de bloedvaten en de neurologische ontwikkeling van uw kind.
In 2015, vier jaar na de start van Stap 1 van het Limburgs Geboortecohort, zijn we gestart met Stap 2 van het onderzoek. We willen in deze stap nagaan hoe het gesteld is met de ontwikkeling van jullie vierjarige spruit. We bekijken de gezondheid van de bloedvaten en de neurologische ontwikkeling van uw kind.
Een van onze medewerkers zal u contacteren met de vraag of u wenst deel te nemen aan deze stap. Om de onderzoeken uit te voeren op het tempo van uw kind vragen we u om een 1 tot 1,5 uur te voorzien. Onderzoekjes kunnen worden gepland op woensdagnamiddagen en alle dagen tijdens de schoolvakanties. Afspraken op zaterdag zijn eveneens mogelijk.
U en uw kind zijn steeds in dezelfde ruimte aanwezig.
Meer informatie
De onderzoeken bij moeder en kind
Jules heeft ook meegedaan aan het onderzoek, en hij vond het supertof!
Daarom poseerde hij voor onze camera om jullie de onderzoekjes voor te stellen.
Lengte, gewicht en buikomtrek
Als eerste onderzoek kijken we hoe groot jullie kind is geworden en hoeveel ze wegen.
Het hartritme
We plakken bij aanvang van het onderzoek een klein toestelletje op de borst van uw kind.
Dit zal tijdens het volledige onderzoek het hartritme registreren.
Jules denkt al dat hij Iron Man is met dit knipperende toestel!
De bloeddruk
Bij zowel uzelf als uw kind nemen we de bloeddruk vijf keer.
Jules was heel rustig tijdens het onderzoek, hij viel bijna in slaap op ons bed.
De allergrootste bloedvaten
Eén van de grootste bloedvaten van het lichaam kunnen we terugvinden in de hals: de halsslagader.
Door middel van echografie bekijken, bij zowel uzelf als uw kind, we hoe flexibel deze ader.
Wist je dat we voor deze echo een speciale gel gebruiken om je aders te kunnen zien?
Deze gel is niet dezelfde als die je in je haren smeert, maar wel even glibberig!
De allerkleinste bloedvaten
Eén van de allerkleinste bloedvaten vinden we terug in het oog (achteraan op het netvlies).
We gebruiken een fototoestel en een speciale lens waarmee we tot in het oog “kijken”.
Zo brengen we deze bloedvaten in beeld, en zien we hoe gezond de bloedvaten van uzelf en uw kind zijn.
Jules zoekt steeds naar een groen bolletje bij de camera, helpen jullie hem met zoeken tijdens het onderzoek?
Het reactievermogen
Ook testen we het reactievermogen van uw kind door verschillende computerspelletjes te spelen.
Deze spelletjes gaan na hoe snel uw kind reageert op verschillende prikkels, hoe goed uw kind verschillende patronen herkent, en hoe lang hij/zij zich kan concentreren.
Jules kon bijna alle figuren terugvinden en hij deed het nog eens supersnel. Zijn jullie sneller dan Jules?
Route naar stap 2
Stap 2 van ons onderzoek gaat door in ons onderzoekslokaal op Campus Diepenbeek van Universiteit Hasselt:
Ligging van de Universitaire Campus, Gebouw D
Parkeren voor bezoekers
Er is een speciale parking gereserveerd voor Gebouw D. Aan de slagboom vooraan belt u aan, en u parkeert vervolgens uw auto aan het hoofdgebouw.
Hoe kunt u ons onderzoekslokaal bereiken?
Om ons onderzoekslokaal te bereiken, komt u binnen via de hoofdingang, waarna u vervolgens de gang rechtdoor neemt en op het einde links de trapjes af naar H10.
De onderzoekers
Het huidig onderzoeksteam voor stap 2 van onze studie bestaat uit 4 vaste leden: Yinthe, Hanne, Leen en Martien.
Zij zullen je met plezier opwachten bij jullie bezoek aan ons onderzoekslokaal.
Stap 3
9 tot 11 jaar
namen reeds deel
aan deze stap
Opnieuw nodigen we jullie graag uit voor een aantal metingen die we uitvoeren
in functie van de huidige gezondheid en ontwikkeling van jouw kind en jezelf.
In 2021 zijn we gestart met Stap 3 van ons onderzoek. Opnieuw nodigen we jullie graag uit voor een aantal metingen die we uitvoeren in functie van de huidige gezondheid en ontwikkeling van jouw kind en jezelf. Net zoals in Stap 2, focussen we vooral op de gezondheid van de bloedvaten en neurocognitieve ontwikkeling.
Om jouw kind al wat kennis te laten maken met ons onderzoek en de verschillende metingen, hebben we een stripverhaal ontworpen. Onze strippersonages Juul en Marie geven graag al wat meer informatie.
Meer informatie
De onderzoeken bij moeder en kind
De metingen die we uitvoeren in ons onderzoekslokaal zijn pijnloos en zullen steeds op een kindvriendelijke manier uitgevoerd worden. Tijdens het uitvoeren van deze metingen blijft u ook steeds in de nabijheid van uw kind.
Lengte, gewicht en buikomtrek
Om de lichaamslengte te meten wordt er een meetlat gebruikt en een personenweegschaal zal het lichaamsgewicht meten. De buikomtrek van jouw kind zal gemeten worden met een meetlint.
Botdichtheidsmeting
Om de dichtheid (sterkte) van het bot bij jouw kind te meten zal er gebruik gemaakt worden van een echografiesonde. Op de onderarm zal een geloplossing aangebracht worden. Vervolgens zal er met de echografiesonde over de onderarm bewogen worden.
Gezondheid van de bloedvaten
Bij u en uw kind zal de bloeddruk gemeten worden met behulp van een automatische bloeddrukmeter.
Om het hartritme van jouw kind op te volgen zullen er ter hoogte van de borstkas drie zelfklevende pleisters aangebracht worden.
Om de gezondheid van de bloedvaten in kaart te brengen zal er gebruik gemaakt worden van een toestel dat vergelijkbaar is met een automatische bloeddrukmeter, alleen is dit toestel veel gevoeliger waardoor we meer informatie over de gezondheid verkrijgen. Deze meting geeft informatie over de bloeddruk ter hoogte van de grote lichaamsslagader, het belangrijkste bloedvat in ons lichaam. Voor deze meting mogen u en uw kind om beurt in ruglig plaatsnemen op de onderzoekstafel.
Tenslotte, om de allerkleinste bloedvaten van het lichaam te beoordelen, zal een foto van beide ogen gemaakt worden. Er wordt een foto genomen van de bloedvaten achterin het oog. Hierbij zal een lichtflits merkbaar zijn die vergelijkbaar is met een gewone cameraflits.
Cognitieve test
Bij jouw kind zullen er computer-gebaseerde cognitieve testen afgenomen worden. Deze testen omvatten verschillende opdrachten waarbij verschillende gebieden van het geheugen worden beoordeeld, zoals kortetermijngeheugen, aandacht en informatieverwerking. Op de computer zal er een camera geplaatst worden om de oogvolgbewegingen te observeren tijdens het uitvoeren van de cognitieve testen.
Route naar stap 3
Stap 3 van ons onderzoek gaat door in ons onderzoekslokaal op Campus Diepenbeek van Universiteit Hasselt:
Ligging van de Universitaire Campus, Gebouw D
Parkeren voor bezoekers
Er is een speciale parking gereserveerd voor Gebouw D. Aan de slagboom vooraan belt u aan, en u parkeert vervolgens uw auto aan het hoofdgebouw.
Hoe kunt u ons onderzoekslokaal bereiken?
Om ons onderzoekslokaal te bereiken, komt u binnen via de hoofdingang, waarna u vervolgens de gang rechtdoor neemt en op het einde links de trapjes af naar H10.
De onderzoekers
Het huidig onderzoeksteam voor stap 3 van onze studie bestaat uit 3 vaste leden: Eleni, Hanne en Thessa.
Zij zullen jou en jouw kind met plezier opwachten en steeds te werk gaan op het tempo van jouw kind voor het uitvoeren van de metingen.
Onderzoeksresultaten
Vermoedelijk ligt hier een aanknopingspunt voor het voorspellen van aandoeningen op latere leeftijd. Maar of dat werkelijk zo is, en over welke gevolgen het juist gaat, zal in de komende jaren duidelijk moeten worden. Neem daarom zeker ook deel aan de volgende stappen van ons onderzoek!
Bekijkt u ook eens graag onze resultaten die gepubliceerd werden in wetenschappelijke artikels? Klik dan hier om ze te bekijken!